O negi otroških zob

Objavljeno: 2011-05-10


 

Kako pomembna je nega otroških zob?

Dojenček in tudi še marsikateri malček občuti rast prvih mlečnih zob kot zelo neprijetno izkušnjo.

Kdaj zraste prvi zobek?
Zobki otrokom rastejo povsem različno. Nekateri se lahko pohvalijo s prvimi špičkami že pri treh mesecih, spet drugi lahko čakajo vse do enega leta. Večini otrok najprej zrasteta spodnji enki, nato zgornji, sledijo dvojke in šele nekoliko kasneje ostali zobje.

Kdaj začeti z ustno higieno?
Z ustno higieno pri dojenčku lahko začnete še preden ven pokuka njegov prvi zobek. Zobozdravniki so mnenja, da je dobro začeti čistiti že dojenčkove dlesni in če vam bo otrok dovolil, tudi jezik (dovolj je, da ga obrišete z enim nežnim gibom). Predlagamo vam, da to storite kar z navadno tetra pleničko ali z gazo. Na začetku lahko le enkrat dnevno. Ko bo otrok začel jesti tudi drugo hrano (poleg mleka) lahko začnete izvajati čiščenje zob in dlesni dvakrat dnevno. Kmalu se bosta oba navadila redne nege.

Nega zob pri starejših otrocih
Nekateri otroci že zelo zgodaj postanejo samostojni (po 18. mesecu) tudi kar se tiče umivanja zob. Prav je, da jim to omogočite, saj se bodo tako hitro naučili obvezne veščine. Pri tem pa ne pozabite, da malčki do najmanj tretjega leta niso najbolj spretni z zobno ščetko. Lahko so celo zelo grobi do svojih dlesni.

Predlagamo vam, da jim pustite, da si sam umijejo zobe, vendar morajo tudi oni vam dovoliti, da naredite piko na i. Če ne bo šlo drugače, naredite kompromis. Otrok si umije zobe zjutraj, vi mu jih umijete zvečer.

Uporaba zobne ščetke in zobne kreme
Ko bo malčkov nasmeh krasilo že kar nekaj malih belih zobk je čas, za uporabo zobne ščetke.

Svetujemo vam, da izberete takšno, z izredno mehkimi ščetinam, ki je prilagojena prav za otroška usta. Pri umivanju zobk je pomembno, da ščetkate nežno, tako na zunanji kot na notranji strani, dvakrat na dan. Poleg tega bodite pozorni, da boste res natančno očistili vse zobe, tudi na najbolj skritih kotičkih.

Glede tehnik ščetkanja vam predlagamo, da se pogovorite z otrokovim zobozdravnikom.

Pri letu in pol do dveh, lahko tudi že uporabite kakovostno zobno kremo, prilagojeno posebej za otroke in njihove mlečne zobe.

Prva zobna ščetka in nega zob
Dojenčkova usta so majhna, zato je za nego njihovih zobkov potrebno uporabljati ustrezne pripomočke. Kakšna naj bo otrokova prva zobna ščetka

Otroška zobna ščetka ni enaka odrasli, zato otroku zobe čistimo z otroško zobno ščetko, nikoli s ščetko za odrasle, saj je ta za majhna otroška usta prevelika. Otroška ščetka mora biti zaobljena, s kratkimi, z mehkimi in ozkimi ščetinami, na otroški ščetki naj ne bo več kot treh vrst ščetin, sicer je preširoka. Različne elektronske ščetke za majhne otroke niso primerne. Tudi v otroški trgovini Mali Bojevnik imamo na zalogi pesto izbiro kakovostnih otroških zobnih ščetk.

Dokler otrok ne zna izpljuniti vsebine, mu zobe čistimo brez zobne kremo. Ko pa vsebino zna izpljuniti iz ust, lahko uporabimo tudi zobno kremo. 

Ko otroku čistimo oziroma umivamo zobke, to počnemo tako, da otroka posedemo v naročje, ko je dovolj velik pa lahko tudi sedi ali stoji, vendar vedno ob umivalniku. Preden začnemo z umivanjem, otroku zagotovimo dober pokončen in čim bolj vzravnan položaj. če je otrok v naročju, mi sedimo vzporedno z umivalnikom, otrok pa pravokotno na umivalnik. Z eno roko ga umivamo, z drugo ga držimo za nasprotno ramo, otrok pa naj bo čim bolj vzravnan.

Preden začnemo z umivanjem zob, vedno najprej zmočimo krtačko. V usta s krtačko prihajamo od strani, nikoli od sredine in vedno s hrbtnim delom krtačke. V ustih krtačko zasukamo, da pridejo ščetine naprej.

Umivamo sistematično in vedno po istem vrstnem redu, končamo vedno tam, kjer smo začeli, v začetnem položaju. Umivanje vedno začnemo na zunanji strani zob, tako da ščetkamo od zgoraj navzdol in od spodaj navzgor. Nato ščetkamo notranjo stran zob in na koncu še zobne ploskve. Ko ščetkamo zobe, vedno ščetkamo zobe in dlesni skupaj.

Otroku med umivanjem vedno omogočimo, da vsebino izpljune oziroma pogoltne. S pravilnim umivanjem zob vzdržujemo dobro ustno higieno ter vzpodbujamo požiranje, žvečenje in gibanje jezika.

Samostojno umivanje zob
Ko je otrok dovolj star, ga počasi začnemo navajati na samostojno čiščenje zob. Začnemo tako, da skupaj držimo ščetko (naša roka je položena čez otrokovo) in mu pomagam pri gibih in pri smeri čiščenja zob. Naš nadzor s časoma zmanjšujemo in ko smo prepričani, da bo čiščenje zob lahko opravil sam in dovolj temeljito, mu to nalogo tud prepustimo.

Naloga staršev je, da na koncu preverimo ali je otrok res temeljito očistil zobe. Seveda pa lahko še vedno, kadar je potrebno, starši pri čiščenju zobkov priskočimo na pomoč.

Izraščanje zob je normalen fiziološki proces, vendar veliko staršev pove, da so otroci med izraščanjem zob nemirni, se bolj slinijo in se tudi ponoči zbujajo pogosteje kot običajno.

Nekateri imajo drisko in povišano telesno temperaturo.

Čas izraščanja zob sovpada z oralno fazo v razvoju otroka. Otrok v tej fazi uporablja usta za raziskovanje sveta. Pogosto pride do okužb, na katere se telo odzove s povišano telesno temperaturo. Zaradi hitrejših procesov presnove med povišano telesno temperaturo je tudi izraščanje zob pospešeno.

Predšolski otroci
Ko izrastejo prvi mlečni zobki, otrok že počasi dobiva poleg dojenja ali adaptiranega mleka tudi gosto hrano. Čeprav še ne grize, ker še nima zob v zgornji čeljusti, se mu hrana, ki je pretlačena, že zadržuje na površini zobkov, zato je potrebno redno čiščenje takoj po izrasti prvih zobkov.

Kako otroku očistimo prve zobke?
Sekalce lahko očistimo z gazo, namočeno v vodo ali nesladkan čaj. Nič ni narobe, če te zobe začnemo takoj čistiti z zobno ščetko. Ščetka naj bo nežna, mehka in primerne velikosti za mala otroška usta. Običajno imajo ščetke oznako, ki pove, za katero starost so primerne.

Kako otroka naučiti pravilne nege?
Zob je del telesa. Tako kot od rojstva negujemo telo, je treba takoj po izrasti prvega zobka začeti z redno nego. če zobe redno čistimo, se ta higienska navada utrdi in postane avtomatizirana.

Mnogo staršev pove, da je otrok užival pri umivanju prvih spodnjih sekalcev, ko pa so izraščali oz. izrasli zgornji zobje, ni več sodeloval. Vzroki za nesodelovanje so različni. Med izraščanjem zob imajo otroci bolj občutljivo in nabreklo dlesen. V tem obdobju začnejo bolj kot ponavadi dajati v usta prste (ali celo dlan) ter kar jim pride v roko (trde igrače, obroček na dudi in podobno). Ko to počnejo, čutijo olajšanje. Včasih se tudi ranijo, če je predmet oster ali pretrd in takrat prenehajo s tem početjem.

V taki fazi naj bodo starši še bolj previdni in nežni pri čiščenju zob, da to opravilo ne postane neprijetno za otroka. Starši morajo opazovati svojega otroka in skupaj z njim najti način, kako očistiti zobe, da bodo ti čisti, hkrati pa otrok zadovoljen. Nego zobkov naj bi čim manjkrat spremljal jok! Mogoče bi pomagalo, če bi prestavili čiščenje v bolj zgodnji večerni termin, ko otrok še dobro sodeluje in še ni razdražen ali močno zaspan. Dobre izkušnje v prvem letu življenja so začetek osnovnega zaupanja.

Pri otrocih, ki jim umivanje zob še ni postalo avtomatizem, naj starši večkrat na dan, po počitku in obroku, umivajo zobe. Spočitega in sitega otroka je lažje pritegniti k sodelovanju. Hrana naj ne ostaja na zobeh, še posebej, če je ta kariogena (povzroča karies). Starši morajo biti dosledni pri izvajanju ustne higiene. Treba je veliko potrpežljivosti, iznajdljivosti in fantazije, da dosežemo cilj. V knjižnicah so na voljo pravljice, ki spodbujajo otroka k čiščenju zobkov.

Otrok se v obdobju od 2. do 3. leta uči s posnemanjem in poistovetenjem. Omogočimo mu, da nas posnema tako, da si sam umiva zobe. Vendar to umivanje ni dovolj učinkovito, da bi odstranilo vse zobne obloge, vseeno pa pozitivno vpliva na otrokovo samozavest. Po samostojnem umivanju naj otrok in mama/oče zamenjata vlogi. Medtem ko otrok staršem čisti zobe, naj starši z otrokovo ščetko očistijo otroku zobe.

Otroška trgovina Mali Bojevnik je vsebino prispevka povzela po strokovnih člankih zbranih na Internetu, 2011. © Organika, 20111