Zaščita pred soncem

Objavljeno: 2013-05-23

Kako poskrbeti za primerno zaščito otroka pred nevarnimi sončnimi žarki?

Za zaščito otroka v otroški trgovini Mali Bojevnik priporočamo izbiro kakovostnih zaščitnih oblačil in naravnih sončnih krem za zaščito pred soncem.

Oblačila za zaščito pred UV sevanjem

Otroci bi morali, kadar je to le mogoče, nositi oblačila, ki jih učinkovito zaščitijo pred nevarnim ultravijoličnim sevanjem. Najbolje je, da ima otrok ves čas oblečeno majico z dolgimi rokavi, pokrivalo, ki dobro zaščiti njegov vrat in obraz, ter dolge hlače. Še posebej takrat, ko je na soncu dalj časa.
 
Zaščita pred nevarnim UV sevanjem je bolj preprosta kot si morda mislite. Poleg krem in izogibanju soncu med 10. in 16. uro je pomembno tudi, kakšna oblačila otroku oblečete. Ta oblika zaščite pred UVA in UVB žarki postaja vse bolj uveljavljena. V otroški trgovini Mali Bojevnik imamo na zalogi pestro izbiro kakovostnih zaščitnih oblačil. Kot pri zaščitnih kremah za sončenje, strokovnjaki merijo tudi stopnjo zaščite oblačil pred ultravijoličnim sevanjem (Ultraviolet Protection Factor ali UPF). 
 
 
Kako izbrati primerna oblačila?

Vsako oblačilo samo po sebi nudi določeno stopnjo zaščite pred nevarnimi UVA in UVB žarki. Navadna bela poletna bombažna majica ima UPF od 5 do 9, črna bombažna majica pa kar 32. Oblačila z UPF 30 zagotavljajo zelo dobro zaščito, oblačila z UPF 50 pa odlično zaščito pred nevarnim učinkom sončnih žarkov.

Ko kupujete oblačila za svoje otroke, preverite gostoto tkanja blaga - gostejše tkanje namreč zagotavlja boljšo zaščito. Najlažje to preverite tako, da oblačilo podržite proti oknu ali luči. Če skozenj prodira veliko svetlobe, ne nudi najboljše zaščite.

Priporočljivo pa je, da otrok mlajših od 6 mesecev sploh ne izpostavljate direktnemu soncu. Če to ni izvedljivo, se prepričajte, da zaščitite svoje dojenčka s kakovostno sončno kremo.
 
Kako izbrati primerno zaščitno kremo proti soncu?

Strokovnjaki priporočajo sončne kreme, ki vsebujejo cinkov oksid ali titanov dioksid, obe sestavini ostaneta na površju kože in tvorita pregrado proti sončnim žarkom. Prednost kreme za sončenje iz cinkovega oksida ali titanovega dioksida je, da kožo zaščitijo takoj, ko jih nanjo nanesemo.
 
Običajne sončne kreme je potrebno nanesti na kožo od 15 do 30 minut preden smo izpostavljeni direktni sončni svetlobi. Tako pustimo čas, da zaščitne sestavine iz katerih je sestavljena sončna krema, koža absorbira. Zaradi tega, ker jih koža absorbira, te sestavine lahko povzročajo različne alergijske reakcije.

Dokazov, da so sončne kreme zaradi določenih kemičnih sestavin nevarne ali strupene sicer ni, res pa je, da še ne vemo dovolj o tem, kako mlajši otroci reagirajo na takšne sestavine, zato je priporočljivo, da pred uporabo naredite test z obliži in se najprej prepričate ali je uporaba določene sončne kreme za vašega otroka varna oziroma se prepričate, da otrok ne bo razvil alergijske reakcijo. Za test uporabite majhno količino kreme na notranji strani nadlahti. Če se vašemu otroku razvije izpuščaj ali pordelost na mestu potem priporočamo, da sončno kremo zamenjate z drugo.

Morda ste že slišali priporočila, da je dobro izbrati izdelke "širokega spektra", ki ščitijo pred tako pred UVA kot tudi pred UVB žarki. Vsako zaščitna krema proti sončnim žarkom, ki vsebuje cinkov oksid ali titanov dioksid, bo temu pogoju ustrezala.

Zaščitni faktor (SPF) mora biti najmanj 15, vendar pa na splošno ni treba iti višje od 30! Pri večjih vrednostih zaščitnega faktorja vedno nižja dodana vrednost zaščite ne odtehta vedno višjega vnosa  nezaželenih kemikalij v kožo.
Kako pravilno nanesete sončno kremo na kožo? 

Na nežno otroško kožo lahko nanesete debelo plast sončne kreme in pri tem pazite, da je vsak otrokovega telesa dobro prekrit. Posebno pozornost je potrebno usmeriti na področja, ki so bolj izpostavljena nevarnosti opeklin, kot so ušesa, nos, hrbet, vrat in ramena. Nekatere kreme na koži ob nanosu pustijo odtenke svetle barve, ki potem v nekaj minutah izginejo. To je lahko zelo v pomoč, ko preverjate ali je zaščitna krema pokrila celotno telo vašega otroka.

Zaščitno sončno kremo je potrebno ponovno nanašati na telo pogosto. Vodo odporne zaščitne kreme so morda res bolj obstojne in na koži ostanejo dlje, ni pa vedno potrebno zaupati oznakam, da delujejo po 8 in več ur po nanosu. Takšna trditev je lahko točna le v primeru, da vaš otrok v tem času ostane popolnoma pri miru!

V praksi, pa otrok potrebuje dodatne nanose kreme najmanj vsaki 2 uri oziroma po vsakem kopanju in brisanju telesa z brisačo.


Vsebina prispevka je povzeta po strokovnih člankih zbranih na Internetu, 2013.


 

nazaj