Nadarjen otrok

Objavljeno: 2013-09-25

 

 
Razburljiva novica! Ste pravkar izvedeli, da je vaš 3. letnik zares nadarjen, tako kot ste že sami predvidevali? Kaj zdaj? Ne mislite, da morate pohiteti in ga nemudoma vpisati v kak program za akademsko nadarjene. Zanj lahko veliko storite tudi doma ali v vrtcu.

Kako spodbuditi razvoj nadarjenega otroka v domačem okolju

Najbolje, kar lahko storite za vašega nadarjenega malčka doma je, da ga redno zaposlujete z različnimi miselnimi izzivi. To ne pomeni, da ga morate takoj začeti seznanjati z različnimi formalnimi akademskimi vsebinami. Bolje bo, če boste poiskali načine, da bo učenje za nadarjenega otroka zabavno.

Nekaj nasvetov, ki jih priporočajo strokovnjaki za nadarjene otroke:

Če vaš otrok govori v celotnih stavkih, se potrudite in mu odgovorite v polnih stavkih. Otrok se lahko počuti frustriranega, če z njim ne vzpostavite kontakta, ki ustreza njegovi ravni.

Dovolite, da se igra z igrami, ki so namenjene starejšim otrokom. Igre, priporočene njegovi starostni skupini zanj morda ne pomenijo dovolj velikega izziva in ga lahko dolgočasijo. Tudi otroška trgovina Mali bojevnik je dobro založena z miselnimi otroškimi igrami.

Spodbudite ga k branju in berite z njim. Knjige pomagajo otroku pri pridobivanju novih informacij in prispevajo k ustvarjalnemu mišljenju

Zagotovite mu dovolj ustvarjalnih likovnih pripomočkov, kot so flomastri, kreda, slikanice, časopisni papir, glina, ter ostanki tkanine, ki mu bodo pomagali razvijati ustvarjalne sposobnosti.

Usmerite ga v glasbene ali plesne skupine. S tem ga boste spodbudili k razvoju neakademskih veščin.

Odpeljite ga v vašo lokalno knjižnico, saj bo tako izpostavljen bogastvu različnih informacij.

Spodbudite ga k igranju iger, ki temeljijo na uporabi črk in številk.


Kako pomagati nadarjenemu otroku, ki obiskuje vrtec

Vrtci z močno poudarjeno izobraževalno noto, lahko zelo lepo dopolnijo vaša prizadevanja in dejavnosti, ki jih otrok opravlja doma. Priporočljivo je tesno sodelovanje z učiteljem, tako da bo vaš otrok dobil tisto, kar potrebuje.

Nekateri otroški vzgojitelji niso dovolj usposobljeni za poučevanje nadarjenih otrok, zato se z njimi posvetujte o tem, kako bi lahko vašemu otroku omogočili dodatne možnosti učenja.

Otrokov vzgojitelj naj bo pripravljen otroku omogočiti, da si izbere knjige, ki ga zanimajo. Če lahko, naj otroka spodbudi, da knjigo ali njen del prebere drugim otrokom v skupini.

Otroka z uporabo različnih ustvarjalnih kompletov za igro ali z uporabo materialov, kot so kartonske škatle ali jajčne lupine, spodbujajo k gradnji različnih objektov in izdelavi različnih modelov.

Spodbudite njeno zanimanje za matematiko, tako da ji predstavite matematični delovni zvezek ali ji približate reševanje matematičnih problemov ( kot npr. urejanje vzorcev z različnimi oblikami ali gradnjo geometrijskih oblik ).

Spodbudite otrokovo iznajdljivost s kreativnimi umetniškimi projekti, kot so npr. kolaži.

Pomagate ji lahko napisati knjigo ali ustvariti lutkovno predstavo.


In kaj ne pomaga?

Včasih starši nadarjenega otroka pričakujejo, da bo njihov otrok odstopal na vseh področjih, kar je nerealno pričakovati in lahko za otroka pomeni velik pritisk. Zato bodite pozorni, da svojega otroka ne preobremenite z dejavnostmi. Tudi nadarjen otrok potrebuje dovolj časa za sprostitev, morda zabavno branje in čas da se njegove otroške ideje oblikujejo in razvijajo.

Ne mislite, da je vaš nadarjeni otrok sposoben biti starejši. Ne pozabite, če ima otrok intelektualne sposobnosti precej starejšega otroka, to še ne pomeni, da ima tudi dovolj čustvene zrelosti. Nadarjeni otroci se namreč zelo razlikujejo v vedenju in socialnih veščinah in tudi vaš otrok še vedno potrebuje vašo spodbudo in usmerjanje.

 


Otroška trgovina Mali Bojevnik je vsebino prispevka je povzela po strokovnih člankih zbranih na Internetu, 2013
.