Nasveti za otroško igro

Objavljeno: 2013-11-12

 
Ko gledamo svoje otroke, kako se ure in ure igrajo s svojimi igrače in se ne moremo načuditi njihovi ustvarjalnosti in domišljiji, se marsikdo od nas verjetno sprašuje, če bi se v naši starosti še lahko "izgubili" v igri, tako kot to počno naši najmlajši.  

Ko jih opazujemo se zdi logično, da bi želeli to ustvarjalno otroško igro še okrepiti, spodbuditi in podaljšati.

Tukaj so štirje praktični nasveti za spodbujanje ustvarjalne in doživete otrokove igre, ki tako lahko traja tudi ves dan:

Po vašem domu postavite območja, dele stanovanja, ki spodbujajo igro. Naj bo to ob polici za knjige, ob veliki in udobni blazini, igralni kuhinji ali v prikupnem otroškem kotičku z vsemi otrokovimi igračami, potrebno je le ustvariti poseben prostor, ki bo namenjen za vašega otroka. Igrače naj bodo zlahka dostopne in prepričajte se, da bo prostor zabaven in udoben, s tem boste povsem zaneslivo zagotovili, da bo vašemu otroku igralno mesto všeč.

Vzpostavite rutino. Čeprav nismo naklonjeni prevelikemu strukturiranju časa, menimo, da je lahko ohlapno dnevno strukturiranje prostega časa vendarle koristno. 
V našem domu to strukturo oblikujemo okoli dremežev najmlajših. Za naše starejšimi otroke to pomeni, da lahko vsak dan računajo na nekaj mirnih ur, zjutraj popoldne, ko smo doma in bo v hiši tiho. Zanje je to čas za igranje.

Pojdite na svež zrak. Priznam, včasih je iti na prosto bolj koristno zame, kot mislim, da je za moje otroke. Svež zrak, gibanje, prelepa naravna kulisa, vse to zelo godi. Pridejo pa trenutki, ko vsi potrebujemo nekaj dodatne spodbude, da bi se lovili na prostem. To še posebej velja v zimskih mesecih. Pri nas je čas, ko pošljemo svoje otroke na zrak, po popoldanskem spancu in pred večerjo.

Igra naj bo družinska aktivnost. Nekateri izmed mojih najlepših spominov iz otroštva so tisti, pri katerih je v igri sodelovala cela družina. Spomin se igranja z žogo, lovljenja po dvorišču, igre s kartami, na kuhinjski mizi ali ustanovitve velikega gledališčekega odra v dnevni sobi. Tudi skupno branje pravljic, uživanje v raziskovanju tehnoloških novosti, igranju družabnih iger ali pa družinski sprehodi v gozdu, zelo spodbujajo naravno otroško željo po igri.

V otroški trgovini Mali Bojevnik imamo na izbiro pestro kolekcijo otroških iger za vse starosti.

 

Otroška trgovina Mali Bojevnik je vsebino prispevka povzela po strokovnih člankih zbranih na Internetu, 2013.

 

nazaj