Zgodba o magnetnih kockah TEGU

Objavljeno: 2011-12-01
    


Začelo se je z nedolžnim vprašanjem iz radovednosti: : “Ali lahko v Hondurasu ustvarimo profitno naravnano podjetje s pozitivno socialno noto in vplivom na prebivalstvo Hondurasa? ”

Vprašanje si je med delovnim obiskom Hondurasa zastavil Chris Haughey, eden od dveh ustanoviteljev. Iz tega vprašanja se je razvilo podjetje Tegu, ki prebivalstvu Honurasa z odgovorno in trajnostno naravnano proizvodnjo kakovostnih lesenih igračk nudi priložnost za zaposlitev, primeren zaslužek in krepitev podjetniškega duha.Tegu je začel poslovati z iskreno željo bratov Chrisa in Willa Haughey-ja, da pomagata državi in njenemu prebivalstvu. Zelo hitro sta odkrila, da bi lahko Honduras postal prekrasno središče za odgovorno trajnostno predelavo visokokakovostnega lesa iz tropskega pragozda.

Vnuka uveljavljenega novozelandskega arhitekta, ki sta imela ljubezen do obdelovanja lesa v genih, sta se najprej nagibala k proizvodnji kakovostnega lesenega pohištva, vendar so med enim od njunih obiskov v Nemčiji, nanju naredile velik vtis klasične evropske lesene igračke in kmalu sta se začela ozirati naokrog po priložnostih, da bi v Hondurasu začela z izdelovanjem kakovostnih lesenih igračk.Marca leta 2007 je Chris zapustil svojo službo v bostonskemu svetovalnemu podjetju in ustanovil Tegu. Will, ki je bil v tem času zaposlen pri Goldmann Sachsu, mu je lahko stal ob strani le z nasveti. Že meseca maja 2008, pa se je pridružil Chrisu in Tegu se je začel razvijati. V svoje vrste so začeli pridobivati še druge kakovostne sodelavce, ki so skrbeli za vse faze tega podjetniškega podviga, od razvoja izdelkov, do pridobivanja finančnih virov, trženja in logistike.

V prvih 3 let od prve podjetniške iskre in zamisli je moštvo preverilo vsaj štiri zelo različne idejne zasnove izdelkov. Po opazovanju otrok v učilnici otroškega vrtca, pa so ugotovili, da otroci uporabljajo igračke tako, da z njimi pripovedujejo svoje zgodbe oziroma, uporabljajo jih zato, da si z njimi pomagajo pri naraciji svojih zgodb.

Iz tega je zrasla zamisel, ki jo je ekipa sposobnih oblikovalcev razvila v inovativne Tegujeve lesene magnetne kocke. Sledilo je obdobje preizkušanja v različnih igralnicah in trgovinah z igračkami. Zadovoljstvo otrok in njihovih staršev je bilo zagotovilo, da so na pravi poti.Razvoj Tegu-ja je od semena zamisli (2006) zrasel v brstečo mladiko (2011). Sedaj je čas, ko je potrebno drevo vzgajati, da zraste, prebivalstvu Hondurasa prinese delovna mesta in boljše življenje, otrokom vsega sveta pa veselje ob kakovostni in ustvarjalni igri. Ustvarjalnost in domišljija sta najboljši otrokovi prijateljici. Ko se združita prinašata izjemne rezultate.

Tegujeve kocke nudijo odprto igro, ki ni predpisana in otroka ne omejuje s pravili. Otroški iznajdljivosti in domišljiji puščajo prosto pot. Hkrati pa nudijo tisti »AH-HA!« trenutek, ko je otroški projekt končan in ga z vznemirjenjem in ponosom lahko predstavijo staršem in svojim sovrstnikom!

Tegu je poleg novih delovnih mest, v Hondurasu poskrbel tudi za financiranje izobraževanja najrevnejših honduraških otrok. Kupci magnetnih kock po svetu, pa lahko s svojim nakupom posredno prispevajo k temu projektu in razvoju programov odgovorne sečnje in trajnostnega vzgajanja honduraških pragozdov.Otroška trgovina Mali Bojevnik ima v svojem asortimanu pestro izbiro Tegu-jev. Več o magnetnih kockah Tegu in poslanstvu ustanoviteljev je moč prebrati na njihovi spletni strani: www.tegu.com


nazaj